Jak dbać o czystość odzieży gastronomicznej?
Praca polegająca na kontakcie z produktami spożywczymi i potrawami, wymaga przestrzegania specjalnych przepisów sanitarnych. Dlatego też pracownicy lokali gastronomicznych muszą szczególnie dbać o czystość swojej odzieży roboczej, żeby spełniać wysokie standardy higieny. Warto wiedzieć z jakiego materiału jest wykonana, żeby ją odpowiednio wyprać i wyprasować.
Pranie odzieży gastronomicznej
Absolutną podstawą dbania o czystość odzieży gastronomicznej i każdej innej, jest jej pranie. Restauracje o wysokim standardzie, zazwyczaj korzystają z usług profesjonalnych pralni, które w pełni doprowadzają ubrania robocze do właściwego stanu. Jednak czasem personel sam musi zadbać o swoją odzież. Przede wszystkim, należy zapoznać się z procedurami umieszczonymi na metce pielęgnacyjnej, a także, z jakiego materiału wykonane są ubrania. W dużej mierze fartuchy gastronomiczne wykonane są z poliestru lub bawełny. Ewentualnie z domieszek obu tych tkanin. Zazwyczaj temperatura prania nie przekracza 60 stopni Celsjusza. Natomiast do niewielkich zaplamień, wystarczy użyć parownicy.
Kiedy prać i prasować odzież gastronomiczną?
Odzież w 100% wykonana z poliestru jest odporna na zagniecenia i nie musi być prasowana. Jeśli jednak jest w nich domieszka bawełny, należy je przeprasować w niezbyt wysokiej temperaturze i na lewej stronie. Ubrania robocze, powinny być czyszczone za każdym razem, kiedy dojdzie do zabrudzenia. Jest to wymagane przez przepisy sanitarne, które nakładają na lokale gastronomiczne wymóg bezwzględnej czystości. Oprócz tego regularne dbanie o odzież przedłuża jej żywotność. Na szczęście częste pranie nie szkodzi ubraniom z poliestru, ponieważ się one wytrzymałe i trwałe, a także odporne na uszkodzenia i promienie słoneczne, dzięki czemu można je suszyć na słońcu.