Czy maglowanie odeszło do lamusa? Wcale nie!

Maglowanie z pewnością pojawiało się w opowieściach Twoich babć i rodziców. Obecnie niektórym maglowanie kojarzy się tylko z zamierzchłą przeszłością, jednak usługa ta jest ciągle świadczona i wiele osób regularnie z niej korzysta. Z dzisiejszego wpisu dowiesz się, czym jest maglowanie i w jakim celu się je wykonuje. Zapraszamy do lektury!

Na czym polega maglowanie?

Maglowanie to rodzaj prasowania, które odbywa się przy użyciu specjalnego systemu rozgrzanych walców. Metoda ta była wykorzystywana już od XIX wieku, kiedy to przy pomocy magli ręcznych prasowano pościel, zasłony czy ręczniki. Walce magla są rozgrzewane do odpowiedniej temperatury, a następnie wybrana tkanina jest między nie wpuszczana. Zanim jednak wprowadzi się ją między rozgrzane walce, musi być zwilżona. W nowoczesnych maglach proces zwilżania odbywa się przy użyciu pary wodnej. 

Siła nacisku i wysoka temperatura sprawiają, że materiał bardzo szybko prostuje się i wygładza. Magiel ma znacznie większą siłę oddziaływania na tkaniny niż tradycyjne żelazko, którego stopa jest mała, a wyprasowanie nim dużych połaci tkanin lub rzeczy uszytych z opornych na prasowanie materiałów bywa bardzo trudne.

Sukces maglowania zależy przede wszystkim od umiejętnego wprowadzania tkanin między walce. Musi być to wykonywane bardzo precyzyjnie i powoli tak, aby na tkaninie nie powstały żadne zagniecenia lub fałdy, które następnie utrwaliłyby się podczas maglowania. Ważne jest też, aby tkaniny były równomiernie rozłożone na całej szerokości walców prasujących. Tylko w ten sposób można zachować taką samą temperaturę na całej ich powierzchni. Równie istotne jest odpowiednie dopasowanie siły nacisku walców prasujących oraz ich temperatury do rodzaju prasowanej tkaniny.

Dlaczego warto korzystać z magla?

  • Idealnie wygładza nawet odporne na prasowanie tkaniny (np. len).
  • Równomiernie prasuje duże połacie materiału (np. zasłony czy obrusy).
  • Dezynfekuje tkaniny.
  • Nadaje im estetyczny wygląd.